Meester van uw tijd

Het zijn enkel jonge mensen die geloven dat gepensioneerden veel tijd hebben. Het Feel+® programma moet zich stevig en duurzaam in uw overvolle agenda nestelen... Het goede eraan is dat het niet in tegenstrijd is met een actief leven. Niets is minder waar: alles wat u doet bewegen, wandelen, fietsen draagt bij tot uw conditie, en op zo'n manier dat het niet gaat om activiteiten die stresserend of gevaarlijk zijn voor uw lichaam. Hier vindt u een aantal tips voor het beheren van uw nieuwe planning.

De ochtend

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en moet uw lichaam opnieuw hydrateren na de nacht. Drink koffie, thee, water of fruitsap. Een of twee bruine boterhammen voor energie en vezels, een stuk fruit of een sapje, een melkproduct, en u bent klaar. Als u kiest om uw oefeningen 's ochtends uit te voeren, eet dan licht. Sporten blokkeert de vertering en dat kan een onaangenaam gevoel veroorzaken. Daarna heeft u uw tussendoortje meer dan verdiend! 

Nadat u uw spieren geactiveerd en uw gewrichten versoepeld heeft, voelt u zich veel beter bij de rest van uw ochtendlijke activiteiten. Wanneer men het lichaam stimuleert, scheidt het adrenaline af, een natuurlijk soort doping, voor wat nog komen moet!

De middag

Als u overweegt oefeningen te doen op het tijdstip waarop anderen genieten van een siësta, lunch dan vroeg op de dag zodat u uw spijsvertering niet verstoort wanneer u abdominale oefeningen uitvoert. De lunch bestaat uit rauwkost, eiwitten (vlees, vis, eieren,...) en trage suikers.

Wantrouw voordelige menu's op restaurant. Ze zijn vaak erg calorierijk, vooral wanneer wijn, kaas en dessert inbegrepen zijn in de formule. Kies voor één schotel die u laat voorafgaan door wat rauwkost of afsluit met een stuk fruit. Dit is ruim voldoende.

Drink (water, fruitsap zonder toegevoegde suikers, thee) liever tussen de maaltijden dan tijdens de maaltijden. Sterke alcohol als aperitief moet u- op een uitzondering na - vermijden, maar een glas rode wijn bevat dan weer tannine, dat door specialisten aanbevolen wordt.

De namiddag

Twee tot tweeënhalf uur na de maaltijd kan u uw sessie uitvoeren zonder last of vermoeidheid afkomstig van de spijsvertering. Sommige patiënten maken na de maaltijd eerst een wandeling, maar u kan gerust het omgekeerde doen. Maak bij voorkeur eerst een wandeling als opwarming, om de bloedsomloop te activeren bij het uitvoeren van de oefeningen. Drink regelmatig om het lichaam te hydrateren, en neem een licht "vieruurtje".

De avond

De dag afronden met een oefensessie is een goede manier om de eventuele spanningen en ergernissen van de dag los te laten. Daarnaast krijgt u er een gezonde eetlust en een gezonde vermoeidheid van: een aantal uren na de inspanning scheidt het lichaam endorfine af, een natuurlijk kalmeermiddel dat zachte dromen belooft!

Enkel bij wijze van uitzondering mag het avondmaal een "galadiner" zijn. U zal beter slapen en uw maag te vriend houden met een lichte maaltijd, zoals bv. soep, peulvruchten (linzen), eventueel wat eiwitten onder de vorm van vis of ei, vergezeld van groenten of een kleine hoeveelheid zetmeel.

Sommige patiënten, zoals Jan, vinden het leuk om als koppel na het avondmaal te wandelen. "Ons eten verteert beter, we slapen beter, en het is veel gemakkelijker om dagelijks in te plannen."

Beweeg om de moraal te boosten

De diagnose van de ziekte, de perspectieven die ze sluit, haar fysieke gevolgen en die van de behandeling kunnen bij de patiënt "een ouderdomsklop" veroorzaken, momenten van twijfel en melancholie, en vaak ook van wanhoop. Sport kan u helpen met deze moeilijke momenten om te gaan: u heeft meer energie, u bent soepeler, sterker. Dat is pas verjongen! Lichaamsbeweging is goed voor de moraal en voor het zelfbeeld, voor de uitstraling.

Geef dit een cijfer

Nog geen stemmen

Feedback Form