Uw welzijn

Leven met prostaatkanker kan een enorme zware tol op je emotioneel welzijn eisen en het kan moeilijk zijn positief te blijven.

De waarheid is dat u momenten van twijfel, neerslachtigheid of fysieke uitputting doormaakt, en schrik krijgt over wat de toekomst zal brengen voor u en voor uw naasten.

Dit is heel normaal en het is belangrijk niet op te geven, en iemand te vinden om mee te praten over hoe u zich voelt. Uw team van artsen en verpleegkundigen zijn er om u te helpen, en er zijn vele patiëntenverenigingen die u in contact kunnen brengen met iemand in een gelijkaardige situatie. 

Het gevecht en de weg

Sommige artsen, media en naasten praten over het "gevecht", over "de ziekte overwinnen", over "mobilisiatie". Als u zich niet goed voelt bij deze oorlogstaal ("Vechten? Tegen wie? Tegen de cellen in mijn lichaam?") moet u hen dat laten weten. Voel u niet schuldig omdat u zich niet erg sterk voelt, of toch niet in staat tot deze ruzie die men u oplegt. Praat liever, zoals heel wat artsen, over de therapeutische weg. Een weg waar u op uw eigen ritme wandelt.

Hormonen en moraal

Onze hormonen bepalen in een niet te onderschatten mate ons humeur. Het zal u dan ook niet verbazen dat een hormonenbehandeling het evenwicht verstoort. De behandeling kan uw moraal beïnvloeden, en het kan zijn dat u zich geïrriteerd voelt, neerslachtig en dat u problemen hebt om te slapen. Indien deze aandoeningen niet ernstig zijn, kunnen relaxatie oefeningen, yoga en spa activiteiten goede resultaten hebben. 

Wees aandachtig: wanneer deze humeurschommelingen sterker en intenser worden, kunnen ze de voorbode van een depressie zijn. Een onverschillig gevoel tegenover wat u vroeger graag deed, terugkerende triestheid, tranen, agressiviteit, ongeduldigheid, slapeloosheid of te veel slapen, overmatig eten, donkere gedachten, zelfwaardeverlies, besluiteloosheid,... Als u uzelf in dit lijstje herkent, moet u dringend uw arts om hulp vragen.

Maak positieve levensstijl veranderingen

Door deel te nemen aan het Feel + programma neemt u een positieve stap in de richting van de controle over hoe de prostaatkanker en de behandeling u beïnvloeden.

Positief denken kan niet zo makkelijk zijn als het klinkt, maar het praten met anderen en om hulp te vragen als dat nodig is, evenals het maken van kleine veranderingen in uw levensstijl kunnen ertoe bijdragen gezonder en gelukkiger te zijn! Wacht niet op de dingen die u mogelijks beter doen voelen, probeer om 'positief te denken' en de dingen zullen verbeteren.

Regelmatige oefeningen of sportieve activiteiten, zoals joggen en wandelen, kunnen u helpen zich meer meer in vorm, flexibel en fitter te doen voelen. Ze kunnen ook helpen uw humeur te verbeteren door het vrijkomen van endorfines.

Het eten van evenwichtige voeding kan ook wonderen doen voor uw mentale welzijn. Het drinken van alcohol matigen en het stoppen met roken zijn andere belangrijke veranderingen in levensstijl die aanzienlijk de gezondheid kunnen verbeteren en hoe men zich voelt. 

Vergeet niet om af en toe een time-out te nemen om uw prestaties, ongeacht hoe klein ze ook zijn vieren. Deel uw successen met anderen en vertel hen over de voordelen die u hebt verkregen.

Betrek uw naasten

Dit programma is aanbevolen voor patiënten met prostaatkanker, maar is goed voor iedereen ouder dan 60 jaar! U kan zoals Jan uw vrouw betrekken tijdens deze driemaandelijkse sessies. "We doen het in de kamer, we babbelen en ik speel een beetje voor leerkracht omdat ik meer ervaring heb", geeft hij toe. Andere patiënten trainen samen met een vriend van dezelfde leeftijd of met een kennis die ze ontmoet hebben in een patiëntengroep.

Erover praten met de mensen rondom u is belangrijk: zo gaat u uw ritme nog beter behouden en kan u uw inspanningen en vooruitgang delen. Sommige patiënten hebben een zekere onverschilligheid meegemaakt in hun omgeving ten opzichte van de ziekte. Praten over het programma, laat zien dat men zich niet laat gaan.

 

 

Geef dit een cijfer

Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)

Feedback Form