Betreffende hormonale therapie voor prostaatkanker

Wanneer men u een hormonale behandeling voorschrijft, is het belangrijk om de werking en de gevolgen van de ziekte voor uw lichaam te kennen en dan vooral deze effecten die vervelend of moeilijk om te begrijpen zijn.

Het Feel+® programma is opgesteld met als doel  u met deze mogelijke bijwerkingen te helpen leven en  door enkele eenvoudige veranderingen aan uw levenswijze een aantal mogelijke bijwerkingen te verminderen of te compenseren.
Weten wat u kan verwachten tijdens de hormonale behandeling van prostaatkanker is een belangrijk uitganspunt. 

Hoe gaat een hormonale behandeling in zijn werk?

De groei en overleving van de prostaat- en prostaatkankercellen hangen in grote mate af van het mannelijk hormoon, testosteron. Hormoontherapie heeft als doel de hoeveelheid testosteron te doen afnemen, of de werking van dit hormoon op kankercellen te blokkeren. Prostaat- en prostaatkankercellen ondergaan in afwezigheid van testosteron een zelfvernietigingproces. Dit proces heet apoptose. Zo zouden we in plaats van over een hormonale behandeling eerder over een antihormonale behandeling moeten spreken!

 

Wanneer wordt een hormonale therapie voorgeschreven?

Hormoontherapie wordt frequent voorgeschreven bij de behandeling van prostaatkanker. De meest voorkomende indicaties waarvoor een hormonale behandeling voorgeschreven wordt, vindt u hier terug. 

Pas dit lijstje niet op uzelf toe, maar vraag uw uroloog om u uitleg te geven over uw specifieke situatie.

Deze behandeling wordt vooral gebruikt:

  • in combinatie met externe radiotherapie bij een lokaal agressieve of lokaal vergevorderde kanker;
  • wanneer de PSA-waarden (belangrijke indicator die bij een bloedafname gemeten wordt) snel toenemen na radiotherapie of een chirurgische ingreep;
  • wanneer de uroloog tijdens of na de radicale prostatectomie vaststelt dat de kanker is uitgezaaid in de lymfeklieren;
  • wanneer men metastases vastgesteld heeft; en in specifieke gevallen om het volume van de prostaat te verkleinen met het oog op een chirurgische ingreep of een radiotherapie.

Heeft de hormonale therapie bijwerkingen?

De antihormonale behandeling kan diverse bijwerkingen veroorzaken die vrij goed lijken op de typische menopauzeklachten bij  vrouwen:

  • toename van het gewicht en de vetmassa
  • warmteopwellingen
  • dipjes en depressies
  • een lager libido

Deze effecten zijn echter niet systematisch aanwezig, hun intensiteit varieert van patiënt tot patiënt en ze zijn geen fataliteit. En dat is exact het doel van dit programma: u begeleiden bij het aanpassen van uw levensstijl,  zodat u tegen deze ongemakken kan vechten of ze kan compenseren.

Geef dit een cijfer

Gemiddeld: 4.8 (4 stemmen)

Feedback Form