Seizoensvruchten en groenten

Het ritme van de seizoenen volgen, dat is een viervoudige garantie: versheid, smaak (u houdt toch niet van tomaten die in januari in een serre gekweekt zijn?), variatie doorheen de maanden, en producten die niet heel de wereld per vliegtuig afgereisd zijn om op uw bord te belanden. Over het bioritme van dit millenium gesproken: een aantal decennia geleden kookten we zonder problemen seizoensgebonden. Onze genen herinneren het zich en zijn u dankbaar voor deze terugkeer naar de bron!

Lente: de schoonmaak

Het is "lenteschoonmaak" tijd!. Aan het einde van een winter waarin het lichaam zich opgewarmd en overladen heeft, moet u uw lichaam regenereren en schoonmaken. Het is het moment om veelvuldig groenten en fruit te gebruiken. Artisjok, rammenas, verse ui zijn goede ontgifters. 

Er is keuze, kies dus voor gezond en vers: bio indien mogelijk, vast en kleurrijk. Vermijd dat wat er te gepolijst uitziet om goed te zijn en voorgewassen en gesneden groenten in een plastic zak. Selder, waterkers, mandarijn en avocado in april, asperges, aubergine, kersen en frambozen in juni, zo heeft elke maand zijn vondsten en pleziertjes. 

Zomer: hydratatie

In de zomer moet u zich hydrateren, zowel water drinken en "eten". Net gepast, de komkommers , courgettes en tomaten liggen aanlokkelijk te wachten. Maak zelf fruit- en groentesapjes of gaspacho (koude soep van tomaat en komkommer). De abrikozen, aardbeien, perziken, aalbessen, pruimen, braambessen komen er stilletjes aan. U ziet het, geen tijd voor verveling, de volgende fruitsoort is rijp!

Het is de periode van slaatjes, ratatouille, verse tomatencoulis. U eet lichter, u proeft de producten "zoals ze zijn". Vis, verse kazen, koude kip komen perfect overeen met uw zin in iets simpels en lekkers.

Herfst: de voorbereiding

Het lichaam bereidt zich tijdens de herfst op een spontane en natuurlijke manier voor op de guurheid van de winter en de korte dagen. Het "doet beroep" op trage suikers en plantaardige vetten, maar dat is geen reden om enkel hiernaar te luisteren!

Een aantal vruchten die typisch zijn voor de herfst zijn kweeperen, okkernoten en hazelnoten, pruimen, vijgen, appelen en peren. Op het vlak van groenten begint het seizoen van de kolen (goed voor de prostaat!), pompoenen en spruiten. Eet gerust vochtafdrijvend voedsel (radijsjes, selder, artisjok) om u voor te bereiden op het rijker voedsel van de winter. Denk aan champignons!

Winter: met mate

In de winter hebben we zin in warme dingen: soepen, stoofschotels, zetmeel. Maak overvloedig gebruik van de eersten, geniet met mate van de tweeden en varieer de derden (rijst, pasta, droge bonen, aardappelen). Ons lichaam heeft geen nood aan het dieet van de inwoners van het Hoge Noorden! Bieten, rapen, prei, ui, wortel, pastinaak, aardappelen, het is het seizoen van de "wortelgroenten", dus... De potten op het vuur!

Appelen, peren, sinaasappelen en oliehoudenden (okkernoten, hazelnoten) zijn er heel de winter. Af en toe een mango of een guava (erg goed voor de prostaat!) is af en toe toegestaan.

Hints And Tips

Goeds voor u 

Een gewassen ongeschilde appel, een banaan, een peer, twee of drie mandarijnen, pruimen, Abrikozen zijn allemaal goed voor u. Wilt u afwisselen maar bent u niet echt een zoetekauw?  Probeer een gekookte aardappel met wat grof zout of gekookt eiwit in plaats van het gebruikelijke stukje salami.

De juiste uitrusting

Om het advies waar Feel+ u mee overspoelt beter te kunnen volgen, investeer in een pan met antiaanbaklaag en een oliespray, zodat u met een minimum aan vetstof kan koken. In een stoomkoker, zodat u de kooktemperatuur kan controleren (bepaalde vitamines worden vernietigd bij temperaturen hoger dan 100°). Investeer in  goede messen, om vlees te kunnen ontvetten en groenten fijn te snijden, en in een pureestamper zodat u geen vlokkenpuree meer hoeft te maken. 

Ratatouille

Ratatouille is een zomerse klassieker maar kan het volledige jaar door gegeten worden. Ratatouille wordt zowel warm als koud gegeten. Maak het in grote hoeveelheden klaar: hoe vaker het opgewarmd wordt, hoe lekkerder het is. Er zijn twee bereidingswijzen: "la confite", waarbij de sappen rustig kunnen mengen, en "la croquante" waarbij de aubergines, courgettes en tomaten afzonderlijk gekookt en op het laatste moment gemengd worden. Begin steeds met de "hardste" ingrediënten: ui en pepers, dan look, aubergines, courgettes en als laatste tomaten. Vergeet geen laurier, tijm en rozemarijn.

Fruit en groenten, vrienden van de prostaat

Alle groenten en fruit worden in grote hoeveelheden aanbevolen, maar een aantal ervan bevatten antioxidanten die specifiek aangeraden worden voor de preventie van prostaatkanker. Er zijn er vast bij waar u van houdt:

  • Tomaten (vooral gekookt), watermeloen, roze pompelmoes voor het lycopeen.
  • Alle kolen (wit, rood, spruitjes, bloemkool, broccoli,...) voor het sulforaphaan.
  • Look, ui, sjalot, prei voor het selenium

Geef dit een cijfer

Nog geen stemmen

Feedback Form