Menu ideeën

"Eten om te leven en niet leven om te eten", zegt een oud spreekwoord. 

De Feel+ aanbevelingen zijn opgesteld om u voor zolang als mogelijk te begeleiden, ze berusten op gezond verstand, levenshygiëne en evenwichtige gezondheid.

Het advies in Feel+ is geen dieet, want een dieet berust op ontzegging en dit kan maar een bepaalde tijd duren. Het gevaar van diëten is het compenseren, het moment waarop men het dieet voor een aantal uurtjes of een aantal dagen aan de kant schuift en plaats ruimt voor uitspattingen. Het Feel+ programma geeft U af en toe het recht op uitzonderingen (een beignet, frietjes of een lekker taart), echter niet op excessen.

Feel+  heeft een aantal evenwichtige menu's opgesteld. U moet ze na elkaar lezen, want ze geven u een idee van wat evenwichtige voeding is, verspreid over 2 dagen of 4 maaltijden, ontbijt en tussendoortjes buiten beschouwing gelaten. Dit zal u helpen om zelf het vervolg uit te stippelen, een aangenaam, gevarieerd en gezond vervolg.

Dag 1/ Lunch 1

Een stevige lunch is slecht voor uw activiteiten van de rest van de dag! Echter, als u uw sessies ’s ochtends uitvoert en niet direct na de maaltijd gaat wandelen, kan u toch krachten opdoen tijdens deze maaltijd.

  • Voorgerecht: Begin met rauwkost, dat stilt de honger en vergemakkelijkt de vertering. Geraspte wortel (met of zonder gedroogde rozijnen), andijvie (met of zonder noten), biet, tomaat, avocado (let op, deze vrucht vult goed), sla, waterkers, veldsla: keuze te over! Kies voor vinaigrette op basis van olijf- of koolzaadolie met een beetje citroen, peper en zout.
  • Hoofdgerecht: Groentetaart kan ook, maar let wel dat het deeg gelijk staat met een kleine portie zetmeel. Het verteren van vlees duurt lang, eet het dus bij voorkeur als middagmaal. Gegrild of gesauteerd rund of kip met groentjes, mager varkens- of kalfsvlees in een ovenschotel (filet mignon met groentjes...). Al deze recepten zijn mogelijk, maar vermijd schotels met saus. Pasta, rijst of aardappelen geven u energie voor de rest van de dag.
  • Dessert: Alle desserten op basis van fruit (taart, sorbet, fruitsla) zijn aanbevolen, net als halfvolle verse kaas (zonder boter) of melkproducten.

Dag 1/ Avondmaal 1

Voor een betere nachtrust en vertering is een licht avondmaal aangeraden. Als u uw sessie op het einde van de namiddag heeft uitgevoerd, is het mogelijk dat u honger heeft: stort u niet op de aperitiefhapjes of brood met boter en beperk granen en gezouten nootjes.

  • Voorgerecht: Lekker fris in de zomer, warm in de winter: soep is de ideale manier om uw avondmaal te
    beginnen. Misschien verkiest u echter groenten of peulvruchten (tuinboontjes, erwtjes, gedroogde bonen,...) zoals een linzenslaatje. Deze laatsten zijn de minst calorierijke droge groenten en zijn bovendien uitstekende bronnen van trage koolhydraten, proteïnen, vitamine B, minerale zouten en vezels.
  • Hoofdgerecht: Proteïnen? Inderdaad, we vermijden vlees. Vanavond eten we een kleine omelet (met welke groenten u maar wilt, eventueel wat spekjes, maar geen gesmolten kaas), roerei, zachtgekookt of gepocheerd ei met groene groenten (boontjes, spinazie, sla,...).
  • Dessert: Door de weinige trage suikers in dit menu kunnen we het avondmaal afsluiten met cake: cake, chocoladetaart, kortom: lekkere dingen die u gemakkelijk en snel thuis klaarmaakt. Kruidenthee brengt u snel en zacht van de tafel naar het donsdeken.

Dag 2 / Lunch 2

Op deze tweede dag gaan we op excursie naar Italië! Het voorgerecht heet "antipasto" en 200 pagina's zijn niet voldoende voor een lijst van heerlijke antipasti die er bestaan! Doe uzelf een boek over de Italiaanse keuken cadeau.

  • Voorgerecht: Paprika’s kunnen worden bereid  in de oven: pel ze, snij in schijfjes, overgiet met citroensap en geperste look. Laat een nachtje rusten in de koelkast. Raketsla met mozarella (of feta). Gegrilde aubergines met een beetje olie en azijn.
  • Hoofdgerecht:
    • Pasta als bijgerecht? Escalope milanese (gepaneerd in chapelure van broodkruimels en geserveerd met citroen), osso bucco (een groot stuk varkensschenkel, in een ovenschotel met tomaten, kruiden en sinaasappelschil), steak met coulis van het huis (enkele tomaten met kruiden, ui en een scheutje witte wijn), en ziedaar, de Italiaanse zon!
    • Pasta als eenpansgerecht? Let op voor spaghetti met carbonara saus (spekreepjes, ei en Parmezaanse kaas, dat is te veel!). Kies voor pesto, bolognaise (gehakt in een tomatencoulis) of vongole (kook kokkels met ui, look en peterselie en serveer op een bedje
  • Dessert: Eet, als u nog honger heeft, wat fruit!

Dag 1 / Dinner 2

Vanavond vis! Kies wanneer (voorgerecht, hoofdgerecht), welke vis (alle soorten vis zijn aanbevolen, maar mijd haring op olie, omwille van de olie), op welke wijze.

  • Voorgerecht: Als voorgerecht sardines, gemarineerde makreel, zeevruchten (zonder er misbruik van te maken: ze zijn niet goed voor de cholesterol), tonijnmousse op brood, ansjovis en tomaat kunnen perfect koud gegeten worden. 
  • Hoofdgerecht: Als u toch naar de viswinkel gaat, waarom ook niet wat gebakken kleine calamares, garnalen of mosselen serveren? Dit kan ook allemaal als hoofdgerecht gegeten worden. Geen mosselen zonder frieten? Een trucje: snijd uw aardappelen in de lengte in kwartjes, bestrooi ze met Provençaalse kruiden, giet er wat olie over en zet in de oven op 180°. Lekker en niet gefrituurd. Wissel bij het kiezen van de vis regelmatig af en koop geen bedreigde soorten. Bereid de vis in de oven, in de stoomkoker, als eenpansgerecht, gegratineerd. U kiest volgens smaak, maar denk eraan dat vis niet te lang gekookt mag worden. Dien op met geblancheerde venkel, andijvie of prei die u kruidt naar wens, met gedroogde of verse kruiden.  
  • Dessert: Rode vruchten in een kom plattekaas vervolledigen dit menu.

Geef dit een cijfer

Nog geen stemmen

Feedback Form