Gezonde voeding kopen

Als u inkopen doet, probeer te vermijden om verwerkte voedingsmiddelen te kopen en koop seizoen groenten en fruit elke 2-3 dagen zodanig dat ze hun voedingswaarde niet verliezen.

“Ik heb mijn voeding echt  aangepast. Ik eet bijna elke dag tomatensoep met look! Ik eet ook minder vet en meer groenten die goed zijn voor de prostaat. Ik voel mij beter met al deze aanpassingen aan mijn levensstijl.” Willy, 68 jaar

Leve de markt!

Op de markt heeft u de grootste kans om verse seizoensproducten te vinden die soms zelfs rechtstreeks door de producent verkocht worden. Bio is beter omdat de talrijke bio-producten (tomaten, wortelen, appelen, aardbeien,...) heel wat meer smaak bevatten dan producten uit intensieve teelt.

  • Fruit. een aantal soorten fruit (aardbeien, perziken, abrikozen) worden niet rijper eens ze geplukt zijn. Koop ze dus wanneer ze rijp zijn. Algemener: kies voor vaste, glanzende vruchten met een mooi groene steel. Overrijp fruit dat minder duur is, is geschikt voor compotes. Wees er voorzichtig mee op de weg naar huis.

  • Groenten. groenten die men in de lente en de zomer vindt, zijn minder stevig dan de groenten uit de winter. Koop geen beschadigde of geplette groenten en wees voorzichtig bij het transport. Bladeren en steel moeten mooi groen zijn, de schil glanzend en de textuur stevig (bonen, artisjok, komkommer, aubergines, tomaten, radijsjes,...) of soepel (spinazie, vijgen, abrikoos). Meloen, artisjok, watermeloen moeten zwaar en massief zijn. Radijsjes en pompoen zijn beter klein. Geen van hen mag sporen van schokken vertonen. Aarzel niet om de verkoper te vragen of u eens mag proeven van wat u wil kopen.

  • Ingevroren en conserven. Anders dan wat over het algemeen aangenomen wordt, verandert het invriezen en conserveren van voeding de kwaliteit van de voedingsstoffen niet aanzienlijk. Ook al verdragen gevoelige magen ontdooide producten niet altijd even goed en verliezen fruit en groenten door dit proces hun krokantheid. Het is wel aangeraden om voorgekookt voedsel te vermijden. Het bevat onnodige additieven (zout, bewaarmiddelen, zuurteregelaars). Vermijd producten die aan de andere kant van de planeet geteeld worden. Let ook op de vervaldatum en vries nooit een product opnieuw in.

  • Groen bij elke maaltijd. Als u voordien niet gewoon was veel groenten te eten, probeer dit dan nu niet als een noodzakelijk kwaad te zien: het programma verplicht u niet om gekookte wortelen of sla zonder kruiden te eten! Er bestaan tientallen groenten en duizenden manieren om ze te bereiden. Boekenwinkels en het Internet staan vol met boeken, websites en blogs van gepassioneerde (hobby)koks over voeding in het algemeen en specifiek over het bereiden van groenten. Zo kan courgettebrood meer smaak geven aan deze anders wat smakeloze groente. Koken in de wok (een holle pan waarin men groenten en stukjes vlees bakt door ze constant door elkaar te roeren) geeft groenten de smaak van dierlijk vocht. Probeer ook de gezonde exotische keuken, zoals Thaïs of Vietnamees. Durf!

  • Een dieet? Elke cultuur, elke beschaving pleit voor periodes van dieet, vooral bij het begin of het einde van de winter. Het gaat hier niet om vasten, maar om een periode waarin men de maag rust gunt en het lichaam draineert. Neem het dieet niet te licht op, en voer af en toe een week in waarin u vlees, suiker en zetmeel beperkt en rijkelijk bouillons en sap drinkt. Dat is goed voor u en voor uw welzijn

Te voet boodschappen doen

Hart, bloeddruk, cholesterol, gewicht, botten: we kunnen het niet genoeg zeggen, stappen is goed voor alles! Iedereen zou minimum 6000 à 9000 stappen per dag moeten zetten. Een halfuurtje doorwandelen, dat zijn 3000 tot 4000 stappen. 30 minuten is een minimum, uw wandelingen zouden langer moeten duren. "Kleine stukjes" stappen is echter ook goed

Josef, bijvoorbeeld, doet de boodschappen te voet, met een trolley op wieltjes, of met de rugzak. "Ik heb de kleine ritjes met de auto vervangen door de fiets en de fiets door wandelen, want een kwartiertje wandelen is evenveel waard als drie kwartier fietsen!" 

Een goed restaurant?

Zij die tijdens hun professionele loopbaan hebben ondervonden dat dagelijks op restaurant gaan nadelig is voor het gewicht, weten het. Men eet er veel te vettig en te zwaar. Dit is echter geen reden om nooit meer op restaurant te gaan, maar wel om juist te kiezen. In heel wat restaurants in ons gastronomisch land wordt er licht, vers en creatief gekookt, in elke prijsklasse.

Waarom zou u dan niet toegeven aan uw zin om te genieten? Vermijd sterk alcoholische dranken en wees matig met wijn. Hou de volgende dag een "magere" dag, eet vezels (groenten), drink veel water en beperk vlees en trage suikers zodat uw maag kan recupereren. Dit geldt uiteraard ook voor de dag na een familiefeestje!

Geef dit een cijfer

Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Feedback Form